Ingegroeide nagel (unguis incarnatus)

Deze aandoening komt vaak voor aan de grote tenen. Een ingroeiende nagel heeft een nagelrand of nagelpunt die in de nagelplooi drukt en daardoor pijnklachten geeft. Hierdoor kan er ook eeltvorming in de nagelplooi ontstaan. In een volgende fase zal de nagel de huid binnendringen en hier een ontsteking veroorzaken. Een ingegroeide nagel is meestal erg pijnlijk en dient meestal door een dokter behandeld te worden.

Vandaar: beter voorkomen dan genezen!


ingroeiende_nagel_door_rondknippeningroeiende_nagel_ontsteking_in_nagelplooiingroeiende_nagel_Karin_Pedicure
Oorzaak ingroeiende nagel:

Het verkeerd of te kort knippen van de nagel, of door de hoeken weg te knippen. Te
 kleine schoenen. Een bolle nagel, hoge nagelwallen, tunnelnagels of een standafwijking van de teen kunnen allemaal oorzaken zijn van ingroeiende nagels.

Thuisadvies en advies ter preventie:
Knip de nagels niet te kort en steeds recht. Zorg voor voldoende teenruimte in de schoenen. Wacht niet te lang bij druk of pijn alvorens een pedicure te raadplegen. Dit kan een vervelende en pijnlijke ontsteking voorkomen. 

Behandeling ingroeiende nagel door pedicure:
In de eerste fase kan de pedicure de ingroeiende nagel als volgt behandelen: eerst wordt de nagelplooi goed schoongemaakt. Daarna wordt de nagelkant met de frees iets afgevlakt. Als laatste wordt de nagel drukvrij gelegd om de groei in goede banen te leiden.